• Kediler Neden Isırır?

kediler neden ısırır

    kedi ısırması
          agresif kedi
              kedi ısırması
              kediler neden ısırır

              Ejderhanı Nasıl Eğitirsin? film serisi insanların görkemli yaratıklara karşı duyduğu merak ve hayranlığı özetlemeye yetiyor. Ateş püskürten bir sürüngen olmasa da kedilerin de vahşi yönlerini gösterme eğilimi ve dolayısıyla eğitilmeye ihtiyacı var. Kediler ne kadar vahşi olabilir ki diye düşünüyor olabilirsiniz fakat çoğu zaman zararsız olan kedi ısırığı bazı durumlarda deride ciddi hasarlar bırakıyor. Hal böyle olunca kediler neden ısırır ve kedi ısırığı nasıl engellenir gibi soruların cevabı daha da önemli hale geliyor. 

              Kedilerde Isırma Huyu Neden Kaynaklanır?

              Kedi neden ısırır diye düşünürken bu davranışın oyun amaçlı olduğunu düşünebilirsiniz ancak altında yatan sebep bambaşka olabilir. Kedi ısırması nedenleri şu şekilde:

              Kediler fazla samimiyetten sıkıldığında ısırabilir.

              Kediler insanlarla etkileşim kurmaktan büyük keyif alsa da sıkılmaya başladıkları zaman tepkilerini göstermekten asla çekinmiyor. Tüylü dostunuzu sevgiyle okşarken size ısırıkla karşılık veriyorsa yalnız değilsiniz, çünkü neredeyse tüm kedi sahipleri er ya da geç bu gerçekle yüzleşiyor. Bu gibi durumlarda nerede yanlış yaptığınızı düşünürken kedinizin aklından aranızdaki mesafeyi koruma fikri geçiyor olabilir.  Nitekim kedilerin de kendilerine ait kişisel bir alanı var. 

              Kediniz kucağınızda otururken gayet mutlu görünüyor olabilir fakat bu onu her zaman okşayabileceğiniz anlamına gelmiyor. Isırma tepkisiyle karşılaştığınızda, kuyruk ve göbek gibi dokunulmasından hoşlanmadıkları bir yere temas etmiş olabilirsiniz. Isırma huyunun yanı sıra kedilerin beden dili de sıkılmaya başladıkları konusunda önemli ipuçları veriyor. Örneğin, kulakların yana doğru hareket etmesi ve kuyruk seğirmesi de rahatsızlığın işaretçisi olarak kabul ediliyor.

              Kediler aşırı sevgiden dolayı ısırabilir.

              Kediler neden elimizi ısırır diye merak ederken aklınıza her zaman olumsuz düşünceler gelmemeli. Sevgilerini kemirerek ve ısırarak gösterme davranışı kedilerde oldukça yaygın. Sevgi dolu ısırıkların birbirleriyle şakacı bir şekilde etkileşime girdikleri ve sahte dövüşler yaptıkları yavruluk döneminden kalma bir davranış olduğu düşünülüyor. Kediniz aniden elinize atlayarak küçük bir ısırık atıyorsa, oyun oynamaya hazır olduğunu anlayabilirsiniz.

              Kediler av pratiklerini taklit ederken ısırabilir.

              Kediler avlanma becerilerini korumak ve geliştirmek için çeşitli oyunlara ihtiyaç duyuyor. Doğası gereği yırtıcı olan bu hayvanların ev yaşamına adapte olduktan sonra da avlanma konusunda bir çıkış yolu bulması gerekiyor. Özellikle yavru kedi ısırması genellikle bu avlanma içgüdüsü sebebiyle ortaya çıkıyor. Hem aranızdaki duygusal bağ hem de kedinizin oyun oynama isteği elinizi ısırmasına neden olabilir. Kendinizi hedef tahtasından çıkarmak istiyorsanız; bunun için tasarlanan olta, top ve tünel gibi birbirinden eğlenceli kedi oyuncakları bulunuyor.

              Kediler diş çıkarırken sahiplerini ısırabilir.

              Kediler neden ayak ısırır diye düşünürken patili dostunuzun gelişim serüvenindeki kilometre taşlarını göz önünde bulundurmalısınız. Özellikle yavru kediler dokuzuncu haftadan itibaren süt dişlerini dökmeye başlıyor ve yeni dişlerin çıkmasını kolaylaştırmak için çiğneme ve ısırma davranışı sergiliyor. Ayak parmaklarınızın doğru bir hedef olmadığını öğretmek için kedi ısırma oyuncağı harika bir seçenek olabilir. Bu gibi durumlarda kedi ısırmasına çözüm olarak kumaştan yapılmış çiğneme oyuncakları verebilirsiniz.

              Kediler sahipleri depresyonda oldukları için ısırabilir.

              Kulağa oldukça şaşırtıcı gelse de kedi ısırığı, depresyon ve agresiflik arasında araştırmalarla desteklenen önemli bağlantılar var. PLOS One adlı akademik dergide yayınlanan 2013 tarihli bir araştırmaya göre kediler insanlarda depresyonu tespit ediyor ve bu da onların daha agresif olmalarını tetikliyor. 10 yıllık süre içinde yaklaşık 1,3 milyon tıbbi dokümanın incelenmesiyle ortaya çıkan araştırmanın sonuçları, kedi ısırığı nedeniyle hastaneye gidenlerin yüzde 41’inden fazlasının bir noktada depresyon tedavisi gördüğünü belirtiyor.

              Kedilerde ısırma huyu ve insanlarda depresyon arasındaki ilişki net olmasa da bu durumun kedi sahiplerindeki düşük tepki verme davranışından kaynaklandığı düşünülüyor. Depresif bireyler depresyonda olmayanlara kıyasla daha az göz teması kurdukları için kedilerin buna bağlı bir agresiflik yaşadığı tahmin ediliyor. Öte yandan, araştırma verilerinin çarpık bir durum oluşturduğunu belirtmekte fayda var. Depresyondaki bireylere daha sakin kalmaları için hayvan sahiplenme önerisi verildiğinden dolayı da bu sonuçlar ortaya çıkmış olabilir.

              Kediler korktukları zaman ısırabilir.

              Kediler yaşam koşulları ve rutinleri değişikliğe uğradığında korku durumu yaşayabilir. Değişime pek de hevesli olmayan bu sevimli canlılar tehdit altında hissettiklerinde kaçma davranışı sergiliyor. Çoğu zaman bu durumu gözden kaçıran kedi sahipleri kaçmalarını engellerken ısırılma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. 

              En çok zarar veren kedi ısırıklarının korku kaynaklı olduğunu unutmamalısınız. Evinize yeni biri geldiğinde veya büyük bir tadilat planlarken kedinizin davranışlarındaki değişiklikleri izlemenizde yarar var. Kedinizin savunmaya geçtiğini fark ettiğinizde onu rahatlatmak isteyebilirsiniz fakat sevgi dolu hamlelerinizi tehdit olarak algılayabilir. Buna benzer durumlarla başa çıkmak için kedinizin size gelmesini bekleyebilir ve ödül mamaları bırakmayı deneyebilirsiniz.

              Kedilerin Isırması Nasıl Engellenir?

              Kedilerde ısırma davranışı bir noktaya kadar normal kabul edilse de deriye zarar verme gibi tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle evcil hayvan sahiplerinin kedi ısırması nasıl engellenir sorusuna tatmin edici cevaplar bulması gerekiyor. Kimi zaman oyun oynama beklentisi kimi zamanda saldırganlık nedeniyle gelişen kedi ısırıklarını engellemek için aşağıdaki tavsiyeleri uygulayabilirsiniz:

              Yavru kedilerde oyun ısırığı nasıl engellenir?

              Kediler henüz 12 haftalıkken kapma, ısırma ve yırtma gibi beceriler geliştiriyor. Yavruluk döneminde karın bölgesini ovmak ve kuyruğunu tutmak kedinizin elinizi ısırmasına neden olabilir. Bu davranıştan kaçınmakla birlikte oyun ısırıklarını önlemek için elinize atladığında hareketsiz kalmayı deneyebilirsiniz. Rahatladıktan sonra ayağa kalkıp en az 30 saniye uzaklaşın ve ilgisini başka bir oyuncağa yönlendirmek üzere geri dönün. Ayrıca mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürmesi için yavru kedi bakımı hakkında yeni bilgiler öğrenmeyi de deneyebilirsiniz.

              Defansif saldırganlık gösteren kedilerde ısırık nasıl engellenir?

              Korku ve acı hissi kedilerde defansif saldırganlığa neden olarak ısırmayla sonuçlanabilir. Genellikle hastalandığında ve yaralandığında asabileşen kediler için her şeyden önce veteriner hekime gitmeyi düşünebilirsiniz. Eğer altta yatan tıbbi bir neden yoksa, kedinizin kişisel alanı ihlal edilmiş olabilir. Yaşam alanını ona uygun şekilde düzenledikten sonra rahatlatmak için ödül mamasıyla yaklaşabilirsiniz. Yüz yüze yaklaşımın kediler tarafından çatışmacı olarak kabul edildiğini unutmamalısınız.

              Agresif kedilerin ısırması nasıl engellenir?

              Kedilerde agresif tavırlar çoğunlukla hayal kırıklığına bağlı olarak ortaya çıkıyor. Pencereye konan bir kuş veya sokaktan geçen başka bir kedi gibi ulaşılamaz olan şeyler kedilerde hayal kırıklığı yaratıyor. İnsanlardaki öfkeye benzer sonuçlar doğuran bu agresiflik ısırmayla sonuçlanabilir. İçgüdüleriniz sizi sevgiyle rahatlamaya yönlendirse de kediniz ve ona hayal kırıklığı yaşatan nesneler arasında engel oluşturmanız gerekiyor. Sevimli dostunuzun odağını dağıtmak için oyuncaklar, kedi mamaları veya görüş alanının dışındaki ilgi çekici seslerden yararlanabilirsiniz.

              Yırtıcı içgüdülerden kaynaklanan kedi ısırığı nasıl engellenir?

              Avlanma içgüdüleri kedileri çıkış yolu aramaya iterken, ısırma davranışını engellemenin yolu onlara istediğini vermekten geçiyor. Bu aşamada tırmalama tahtası alarak stres atmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca kedi oltası gibi oyuncaklar kedilerin hedefe odaklanma pratiklerini önemli ölçüde karşılıyor. Yavru kediniz uyurken bacaklarınıza saldırıyorsa, kedilerin pek hoşlanmadığı tarçın, narenciye ve biberiye gibi toksik olmayan kokuları çarşafınıza sürebilirsiniz. 

              Gelgelelim tıpkı diğer canlılar gibi kediler de kendilerini iyi hissettiklerinde iyi davranışlar sergiliyor. Bu nedenle kedinizde ısırma huyu gözlemlediğinizde sorunu yalnızca onda aramamalısınız.